LA JOIERIA ARTÍSTICA: EL SOROLL DEL SILENCI

JOIES AMB ÀNIMA ARTESANA

Qui ens dediquem a la joieria contemporània, o a la joieria d’autor, treballem constantment guiats per les emocions i els sentiments. I tot i que hem de confessar que sovint ens és fàcil perquè estimem el nostre ofici, també patim i ens desorientem, com passa en tota pràctica de l’art.

ITINERARIS DE LA JOIERIA ARTESANA

Trobem l’activitat de la joieria artesana als principis de la història de la humanitat. S’han trobat vestigis de tallers de joieria a casa nostra, com és el cas del jaciment de la Draga (S. VI a.c.). D’alguna manera, un joier artesà sent el vincle del seu ofici com a portador d’un testimoni. Avui dia, en un taller de joieria artesana, trobem eines d’origen tan antic que permetrien, si calgués,  la realització de qualsevol joia artesana sense la necessitat de corrent elèctrica. Tanmateix,  no és un ofici que hagi quedat al marge de l’evolució tecnològica.  Ans al contrari: en un taller de joieria artística ens podem trobar una ballarina (trepant manual d’origen neolític) al costat d’un ordinador per projectar joies en 3D.

És precisament al fil de l’evolució tecnològica i digital on ha començat a produir-se el nou nínxol on troba aixopluc l’activitat de la joieria artesana. És a dir, en els mateixos entorns urbans on la globalització econòmica ha emplaçat establiments de grans cadenes i franquícies, també hi trobarem petits tallers de joieria artística. Joies úniques, elaborades i pensades en un taller artesà, poden exposar-se ben a prop dels grans aparadors clonats que trobem a  totes les grans ciutats globals. I precisament alguns  dels atractius d’aquest taller de joieria artesana són el silenci i la discreció amb que acullen els visitants, que s’hi emparen fugint del degoteig constant de la pressió de la publicitat