Nova imatge gràfica joan rovira joies

Quan el Joan Rovira em va encarregar la imatge gràfica de la seva joieria artesanal al Born de Barcelona vaig pensar que necessitava conéixer a fons quina era la seva metodología de treball. Al Joan Rovira el conec de fa anys però em va sorprendre descubrir el seu taller-botiga al Born, un baix acolidor al carrer Cotoners fent cantonada amb el Carrer de l’Esquirol. Un espai acollidor i ple d’història.

Pujar a l’altell de la seva botiga per descubrir on el Joan Rovira treballa va ser va ser una experiència visual fantàstica.

L’espai de treball respira un ordre harmònic, natural, dinàmic, agradable a la vista on les eines de treball, la maquinària propia d’un joier artesà conviuen amb potets de químics, metalls, joguines antigues i lampares rescatades del passat que il·luminen l‘espai i l’embolcalla amb un aura màgic.

En tot aquest petit ecosistema d’objectes destaca la presencia del Bambú. Fragments de canyes de bambú de tots els gruixos i de totes les varietats posibles. El bambú és el material bàsic o principal en el que el Joan Rovira desenvolupa les seves creacions més personals.

És impressionant com d’un material natural tan simple el Joan pot treure i construir peces de joieria tan elegants, creatives, exòtiques, minimalistes, etc. Cada peça conté uns adjectius propis. Tot i que cada peça sigui diferent, l’obra en conjunt manté una harmonia indiscutible.

A l’hora d’encarar l’encàrrec de crear la imatge del Joan Rovira vaig tenir clar que el bambú havia de ser el pilar principal que identifiquès les seva feina. Per tant vaig començar a estudiar algunes peces i retalls de bambú que el Joan em va deixar.

Vaig estudiar el seu creixement, la seva forma i vaig pensar que el logotip de Joan Rovira havia de sortir d’allà, del bambú. Per tant vaig estudiar i dibuixar la canya de bambú, entenent el seu creixement i la seva estructura, els diferentsgruixos de les seves parets, les distàncies dels entrenussos, els diafragmes i els diferents tipus de nusos depenent de la varietat del bambú. La sintesi d’aquests dibuixos em va portar a crear un mòdul del que construiría la tipografía per crear el logotip de Joan Rovira Joies i el monograma de JR. L’idea era que la tipografía sortís de l’estructura del bambú, que encaixés perfectament dins de l’estructura del tronc d’aquesta planta, que és el material esencial que el Joan Rovira utilitza per crear les seves joies i escultures.

A 42 @cal42_studio vam crear un patró fixant-nos en l’obra l’artista anglès del s. XIX i fundador del moviment Arts and Crafts, William Morris. La clau era encaixar el monograma JR amb el patró de les canyes de bambú, que quedés integrat i que a la vegada destaqués al mig d’aquella jungla de bambús. Vam optar per destacar el monograma amb un daurat brillant sobre l’il·lustració de les canyes en negre, ja que el Joan també treballa metalls i pedres precioses i a vegades les convina amb el bambú.

Xavi Clavijo Mercader

www.cal42.cat

Previous Post
Els colors d’aquesta temporada primavera – estiu 2021.
Next Post
La Plata, més que una joia