El bambú: forma, textura, buit, duresa, fortalesa, lleugeresa i sostenibilitat

el bambú a la Mediterrània

En primer lloc ens podem preguntar com va arribar el bambú a la vora de la Mediterrània. I de fet tampoc fa tant: a la segona meitat del S.XIX els anomenats “indians” van portar el bambú a Catalunya, de tornada dels seus viatges per les Amèriques.  Aquest fet coincideix en el temps en que als arquitectes modernistes els agradava rodejar amb jardins les seves cases i palaus.  La bellesa i l’exuberància d’una nova planta com el bambú van propiciar la seva gran acollida.  En segón lloc hem de tenir en compte la bonança del clima mediterrani, el qual  n’ha afavorit l’arrelament de diverses varietats.  A mi,  com a joier artesà, trobo particularment interessants les varietats Phyllostachys Pubescens i  Phyllostachys Aurea, que trobo al nord de la província de Barcelona.  Els meus “safaris” a la recerca del bambú són  a les comarques de La Selva, Vallès Occidental i Oriental i Maresme. A l’entorn del Montseny és on acostumo a collir els exemplars més ben formats. A més, el fet que sigui una planta  amb gran poder regeneratiu fa que la seva recol·lecció sigui totalment sostenible.

joieria i bambú

La meva relació amb el bambú va començar al 1984, observant com el podaven. M’agradava molt la seva forma, i vaig percebre la seva fortalesa pel so sec que produïa el procés del podat, així que  en vaig agafar uns trossos. Un cop seques, d’aquestes canyes en vaig fer la primera col·lecció d’agulles, combinant-les amb  altres materials com l’acer, la plata, el metacrilat o l’acrílic.

A mida que l’he anat treballant han anat apareixent altres característiques com la sorprenent resistència al pas del temps.  Com en qualsevol disciplina artística, el procés d’investigació i d’aprenentatge no s’acaba mai, i ha estat en els darrers anys que canviant els angles de tall i millorant les tècniques d’esmerilat he aprés a realçar la textura i els contorns dels buits, la gran revelació.

És doncs un material particularment afavorit per la natura, fins i tot creix desplegant proporcions àuries i harmòniques.

Trobarem aquestes característiques  en totes i cadascuna de les joies de bambú que fem al nostre taller de Barcelona.

Previous Post
Estrenem web!
Next Post
Joieria artística: soroll i silenci.